maanantai 17. toukokuuta 2010

SPAGHETTIA MAUKKAILLA LEIVÄNMURUILLA (Jamie Oliverin ohjeella)


Tässä yksi ensimmäisistä kokeilemistani Jamien ohjeista. Ideana on, että rapsakat ja maukkaat leivänmurut korvaavat parmesaanin pasta-annoksen päällä. En ole toistaiseksi löytänyt "oikeita" anjovisfileitä lähiseudun kaupoista, mutta pikkiriippiset purkkianjoviksetkin kelpaavat vallan hyvin. Kalaisaa makua ei kannata pelätä - chili, valkosipuli ja sitruuna taittavat kalan makua niin, että ruoka maistuu niillekin jotka eivät kalasta välitä. Tämä ruoka on yksi mieheni suursuosikeista.

Muruseos:
kuivaa valkoista leipää (tuorekin käy)
oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä kuorittuna ja hienonnettuna
kourallinen tuoretta timjamia (riivi lehdet varsista)
suolaa ja pippuria

n.400-450g spagettia

Kastike:
16 anjovisfileetä (itse käytän purkillisen niitä pieniä säilykeanjoviksia)
2 kuivattua chilipalkoa (näitäkin olen laittanut ainakin 5)
1(-2) sitruunan mehu
2 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä kuorittuna ja hienonnettuna

Valmista ensin muruseos.
Leikkaa leipäviipaleista kovat reunat pois (itse jätän leipään kuoret) ja paloittele viipaleet. Jauha leipäpalat nopeasti monitoimikoneessa karkeiksi muruiksi (tai hienonna veitsellä ettei tule liian pieniä murusia).
Kuumenna öljy kasarissa ja lisää öljyyn valkosipuli ja timjaminlehdet, sekoita niitä hetki ja kumoa kasariin leivänmurut.
Sekoittele noin minuutin ajan, niin leipä rapeutuu ja saa kullankeltaisen värin. Nosta muruseos talouspaperin päälle valumaan.
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta.
Hienonna valkosipulinkynnet karkeaksi silpuksi ja kuullota ne pehmeiksi öljyssä isossa kasarissa. Lisää sekaan anjovikset. Noin minuutin kuluttua ne alkavat olla pehmeitä.
Purista päälle sitruunamehua, ripota sekaan huhmareessa hienonnettu chili.
Kuumenna hetken aikaa. Tarkista maku, sitruuna raikastaa mukavasti anjoviksen ja chilin makua. Kumoa pasta kasariin ja sekoita ainekset hyvin.
Ripottele maukas leivänmuruseos pastan päälle ja vie tarjolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...