keskiviikko 18. elokuuta 2010

KAENG HANGLEH MUU, chiangmailainen porsascurry

Rakastuin Chiang Maissa herkulliseen inkivääripossuun. Curry oli hieman karjalanpaistin tyylinen, maku pehmeä ja liha suussa sulavan mureaa. Suomeen palatessani yritin googlettaa ja tonkia vastaavaa reseptiä opuksistani, mutta en löytänyt yhtään ohjetta joka olisi kuulostanut tuolta herkulta. Kirjakaupassa käydessäni ostin kauniin Thaikkuruokakirjan, ”Löytöretki Thaimaan keittiöihin” ja sitä selaillessani löysin tuon reseptin aivan sattumalta. Tästä innostuneena ryhdyin heti tuumasta toimeen ja käytin jääkaapista löytyneen possun sisäfileen tähän ruokaan. Koska en tällä kertaa tehnyt kuin tämän yhden ruuan, tein hieman suuremman annoksen (mikä selittää kuvissa näkyvät määrät). Sisäfileen käyttäminen oli vikatikki – eihän niin rasvattomasta lihasta saa yhtä mureaa kuin rasvaisemmasta palasta. Mutta maku oli kohdallaan, joten jatkossa tiedän varautua oikealla lihalla! Palmusokeria minulla ei valitettavasti ole käytössä, joten korvaan sen yleensä ruokosokerilla tai fariinisokerilla. Myöskään currytahnaan tarvittavaa tuoretta galangaa en ole mistään löytänyt, mutta onneksi Spice Upilta löytyy galangamurskaa joka sopii tahnan valmistukseen oivallisesti. puuttuvan katkaraputahnan korvasin kalakastikkeella. Opuksessa mainitaan, että curry paranee mikäli se valmistetaan etukäteen.

Huom. Pitkä valmistusaika!

500g rasvaista porsaan lihaa (sisäpaistia tai esim. kassleria) kuutioina
2rkl öljyä
2 valkosipulin kynttä murskattuna
2rkl Chiang Mai –currytahnaa
4 (aasialaista) salottisipulia hienonnettuna
4cm pitkä pala inkivääriä suikaloituna ”tulitikuiksi”
4rkl paahdettuja suolaamattomia maapähkinöitä
3rkl tamarindisosetta
2rkl kalakastiketta
2rkl palmusokeria

Chiang Mai –currytahna:
1rkl korianterin siemeniä
2tl kuminan siemeniä
2 n. 13cm pitkää punaista kuivattua chiliä
1/2tl suolaa
2 valkosipulin kynttä
2 salottisipulia
5cm pala galangaa
1 sitruunaruohon varsi hienonnettuna
1tl kurkumaa raasteena tai hyppysellinen kurkumajauhetta
1tl katkaraputahnaa
1/2tl kanelia


Aloita valmistamalla currytahna. Kuivapaahda korianterin siemeniä pienessä paistinpannussa noin minuutin ajan, kunnes ne alkavat tuoksua. Poista sitten pannulta. Tee sama kuminan siemenille.
Jauha siemenet keskenään jauhoksi morttelissa.

Upota kuivatut chilit kuumaan veteen pariksi minuutiksi tai kunnes ne ovat pehmeitä.
Poista chilistä pää ja purista siemenet ulos joka veitsellä vetäen tai sormilla palkoa pyöritellen. Hienonna chilit.


Hienonna salottisipulit ja valkosipuli. Pamauta kuorellista valkosipulin kynttä nyrkillä niin että veitsi on välissä lättänänä - näin saat kuoren irrotettua helposti ja voit hienontaa valkosipulin veitsellä. Yleensä vältän valkosipulin murskaamista koska siitä irtoaa kitkerää makua murskatessa, mutta murskaksihan silppu morttelissa päätyy joka tapauksessa. Käytä morttelia ja survinta ja murskaa chilit, suola, galanga, sitruunaruoho, salottisipulit, valkosipulin kynnet ja kurkuma niin hienoksi kuin mahdollista*. Lisää katkaraputahna, jauhettu korianteri, kumina, kaneli ja sekoita keskenään kunnes seos on pehmeää tahnaa.




*Vinkki thairuokakurssilta: istu tukevasti mielellään kivilattialla tai iskunkestävällä penkillä ja pidä kivimorttelia jalkojesi välissä. Laita morttelin alle pannunalunen tai keittiöpyyhe taiteltuna. Hakkaa survimella tahnaa ja suojaa toisella kädellä morttelia niin ettei tahna roisku. Ja teet miten teet, älä työnnä kasvojasi lähelle morttelia hakatessasi – chili ei tunnu hyvältä silmissä.

Kiehauta possukuutiot kiehuvassa vedessä nopeasti (minuutti). Kuivaa ne sitten hyvin. Hienonna sipulit ja suikaloi inkivääri.

Kuumenna öljy wokkipannussa ja paista valkosipulia noin minuutti. Lisää currytahna ja pikapaista kunnes seos on tuoksuvaa.
Lisää porsaanliha, salottisipulit, inkivääri sekä maapähkinät ja sekoita nopeasti.
Lisää 5dl vettä ja tamarindisose, anna kiehahtaa.

Lisää kalakastike ja sokeri, anna hautua noin 1,5h tai kunnes liha on suussa sulavan pehmeää.
Tarjoile riisin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...