tiistai 25. tammikuuta 2011

PIZZA (yksi paksu peltipizza tai useampi ohut pikkupizza)



PIZZAPOHJA

puoli pakettia hiivaa
1tl hunajaa
1tl suolaa
2dl kädenlämpöistä vettä
n.5dl jauhoja (pari desiä durumjauhoja ja loput erikoisvehnäjauhoja)

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon hunaja ja suola ja pikkuhiljaa jauhoja kunnes saat erittäin pehmeän taikinan, mutta käsissä pyöriteltävän ja tasaisen taikinan. Jauhota kätesi, pöytä sekä taikinamöykyn pinta. Alusta taikina pyörittelemällä, painelemalla ja veivaamalla taikinaa jauhotetulla alustalla muutaman minuutin ajan, jotta saat siihen sopivan sitkon ja rakenteen.


Pyöräytä taikinasta pallo, laita se kulhoon ja peitä liinalla. Anna kohota vedottomassa lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Kauli taikina leivinpaperille, voit antaa pohjan vielä kohota sen jälkeen hetken, mutta yksikin kohotus riittää.


Tästä taikinamäärästä syntyy yksi iso peltipizza tai kolme tavallista pizzaa.

Peltipizza on kotoisampi, paksumpi pizza, johon tulee paljon täytteitä ja juusto päällimmäiseksi. 

Itse teen yleensä pienempiä, ohuempia, italialaistyyppisiä pizzoja, joissa on hillitymmin täytettä ja juusto tomaattikastikkeen päällä, täytteiden alla.

Tomaattikastikkeen voi valmistaa helposti ja nopeasti ketsupista, tomaattipyreestä ja mustapippurista (sekä halutessa tabascosta), mutta omasta mielestäni paras tomaattikastike syntyy tomaattimurskasta keittelemällä. 

Tomaattikastikkeen teen näin: kuullotan 1-2 hienoksi raastettua valkosipulin kynttä oliiviöljyssä, lisään sitten suolaa, pippuria ja ripauksen sokeria. Hauduttelen ainakin puolisen tuntia ja lisään lopuksi vielä pienen lorauksen balsamiviinietikkaa.




PIZZA

Pizzoja varten leikkaan taikinan kolmeen osaan, leikkaan muutaman pizzakiven muotoisen ja kokoisen leivinpaperipalan ja kaulin taikinapallot ohuiksi pohjiksi leivinpapereille.


Levitän pohjan päälle jäähtyneen tomaattikastikkeen ja sen päälle pelkkää mozzarellaraastetta tai lisäksi buffalomozzarellaa revittynä kappaleiksi tai leikattuna siivuiksi.

Juuston päälle laitan hillitysti täytteitä, jottei pohja jää löysäksi vaan pizza pääsee sopivasti kohoamaan paistuen pohjasta rapeaksi.


Pizzat teen pizzakivellä (joka laitetaan aina kylmään uuniin, ei kuumaan!).
Asteita uunissa saa olla 225, aikaa kuluu täytteistä riippuen 
muutamasta minuutista noin seitsemään minuuttiin.


Pizzat saa pizzakivelle helpoiten pizzalapiolla leivinpaperin päällä. Kun pizza on paistunut pari minuuttia, pohja on tarpeeksi kestävä ja leivinpaperin voi ujuttaa pois välistä nostamalla pizzaa varovasti pizzalapiolla. Tämän jälkeen pizza saa paistua täydelliseksi pelkän pizzakiven päällä.


Täyteideoita pizzoihin:

- pepperoni, jalapeno, ananas
- mozzarella, aurinkokuivattu tomaatti, valmiin pizzan päälle tuoretta basilikaa
- vuohenjuusto, kapris, aurinkokuivattu tomaatti, valmiin pizzan päälle rucolaa
- mozzarella, ilmakuivattu kinkku, valmiin pizzan päälle rucolaa
- punasipuli, oliivi, feta, valmiin pizzan päälle tuoretta oreganoa
- punasipuli, pekoni, valmiin pizzan päälle tuoretta salviaa
- anjovis, kapris, valmiin pizza päälle tuoretta rucolaa







PELTIPIZZA

Peltipizzaa tehdessäni kaulin taikinan pellin kokoiselle leivinpaperille. 
Kun haluan oikein herkullisen tulista kebab-pepperoni-pizzaa, sekoitan tomaattikastikkeeksi tomaattipyrettä ja Pirkka chilpotle -kastiketta.


Pizzan päällystän raastetulla Oltermannilla ja valmiilla mozzarellaraasteella.

Pizza valmistuu uunissa 225 asteessa noin kymmenessä minuutissa.



Lempparitäytteeni peltipizzaan:

- tomaattipyre-chilpotle-kastike
- pussillinen kebablihaa
- kourallinen pepperonia (=Saarioisten pienet makkarasiivut)
- kourallinen jalapenoja (Santa Marian vihreitä ja punaisia jalapenoja)
- pikkutölkillinen ananasta (siivuja kuutioituina, valmiit kuutiot ovat liian paksuja)
- pussillinen valmista mozzarellaraastetta ja ainakin saman verran raastettua Oltermannia
- päälle oreganoa



3 kommenttia:

  1. Jos leivonnassa on jokin juttu mitä inhoan se on taikinan teko ja kauliminen. Pizza taikinan kanssa se on ihan hirveetä kun se venyy ja paukkuu ;D Mutta herkun näköisiä, tekee mieli!!

    VastaaPoista
  2. Sinä ihana puolialaston kokki, kiitos tästä reseptistä ja sen vinkkaamisesta aikaa sitten. Tästä on tullut luottopizzaohjeeni, ja jopa tälläinen tumpelo kokki onnistuu tällä joka kerta. Olen heittänyt hyvästit pizzerioille tämän reseptin myötä. Kiitos <3

    -Lotis-

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...