maanantai 11. huhtikuuta 2011

SOM TAM, thaimaalainen papaijasalaatti


Koillis-Thaimaan klassikko, joka ei varsinaisesti ole salaatti vaan itsenäinen pikkunaposteltava. Sitä valmistetaan perinteisesti yksi annos kerrallaan morttelissa ja tarjoillaan tahmariisin kanssa. Som tam tehdään oikeasti vihreästä, raa'asta papaijasta mistä se saa kirpeän raikkaan makunsa. Oikeanlainen papaija kestää hyvin morttelikohtelun. Vaikka Suomessa hedelmätiskiltä on usein vaikeaa löytää kypsiä hedelmiä, täällä myytävät raaimmatkin papaijat ovat liian makeita ja pehmeitä som tamiin. Porkkanalla ja kirpeällä omenallakin kuitenkin pärjää ja pääsee melko lähelle aitoa makua. Tällä kertaa hakkasin joukkoon hieman papaijan raaimpia kohtia. Mikäli löydät kunnollista vihreää papaijaa kaupasta, tee ihmeessä salaatti siitä porkkanan ja omenan sijasta.



1 porkkana pilkottuna tulitikkumaisiksi suikaleiksi
1 hapokas omena pilkottuna tulitikkumaisiksi suikaleiksi
(kaupan raaimman papaijan raaimmat osat pilkottuna tulitikkumaisiksi suikaleiksi, n.100g)
kourallinen vihreitä papuja nopeasti keitettynä (tai pakastepapuja)
3/4 dl suolapähkinöitä

1tl öljyistä chilitahnaa
1rkl palmusokeria (tai fariinisokeria)
2rkl kalakastiketta
1tl tamarinditahnaa
1 erittäin mehukkaan limen mehu
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
maun mukaan thaichilejä (3-10kpl)

1-2 tomaattia tai muutamia kirsikkatomaatteja


Keitä tuoreita papuja parin minuutin ajan, valuta ja jäähdytä (tai sulata pakastepavut lämpimän veden alla tai mikrossa), pätki muutaman sentin pituisiksi paloiksi. 
Suikaloi porkkana, omena ja papaija tulitikkumaisen ohuiksi pitkiksi suikaleiksi ja lisää suolapähkinät. Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja lisää salaatin sekaan, sekoita hyvin keskenään, anna maustua tovi. Asettele tomaatit sopiviksi paloiksi leikattuna salaatin ympärille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...