keskiviikko 2. marraskuuta 2011

TOM YAM KUNG, thaimaalainen katkarapukeitto


Etenkin turistien keskuudessa Thaimaan kansallisruuan maineen on saanut tulisen aromikas keitto, tom yam kung. Lähes kymmenen vuotta sitten kokeilin Maku-lehden reseptiä, jossa ei käytetty kovinkaan autenttisia raaka-aineita, mutta maku oli kohdallaan. Niinkin kohdallaan, että se herätti mielenkiintoni Thaimaan matkailuun - joten tätä keittoa voinee kiittää ehtymättömästä innostani Thaimaan kulttuuria ja ruokia kohtaan! Nyt kun täältä pohjolan peräkyliltäkin saa thai-aineksia, on ilo valmistaa omassa keittiössä keittoa, jonka aromi kiidättää muistoissa takaisin ensimmäisen Thaimaassa nautitun tom yam kungin äärelle.

Tällä kertaa innostuin kokkailemaan, koska löysin ensimmäistä kertaa olkisieniä kaupasta. Herkkusienet käyvät ihan yhtä hyvin. Jos saat käsiisi tuoreita jättikatkarapuja, käytä niitä! Silloin et tarvitse hummerifondia, voit perata katkaravut ja paistella niistä herkulliset maut suoraan liemipohjaan. Thaimaassa olen saanut kahdenlaista Tom Yamia - kirsikkatomaateilla ja ilman. Itse pidän suussa poksahtelevista kuumista tomaateista. Kokeile vaikka molempia.

250g pakastettuja jättikatkaravun pyrstöjä
2 sitruunaruohon vartta
3rkl hummerifondia
1rkl öljyä
1l kanalientä
3 n. ½cm siivua inkivääriä + 1tl galangal-tahnaa (tai 3 siivua tuoretta galangalia, jos löydät!)
5 kaffirlimen lehteä
1rkl kalakastiketta
1 kevätsipulin varsi
maun mukaan pieniä thaichilejä (5-10) puolitettuna
kourallinen olkisieniä tai ½ rasiaa herkkusieniä puolitettuna/lohkoina/siivuina
1 limen mehu
(pari kourallista kirsikkatomaatteja)
muutama korianterin lehti

Pätki sitruunaruohon pitkät, vihertävät varret muutaman sentin pätkiksi ja humauta hieman veitsen lappeella tai huhmareessa jotta aromit irtoavat paremmin. Silppua sitten ohuiksi renkaiksi ruohojen valkoinen osa. Kuori ja siivuta inkivääri (tai galangal).


Suikaloi tai revi kaffirlimen lehdet. Pätki kevätsipulin varret hieman vinottain parin sentin pätkiksi. Kuumenna kattilassa öljy, lisää siihen hummerifondi ja pyörittele hetki. Lisää puolet revityistä kaffirlimen lehdistä tai suikaloitujen kaffirlimen lehtien rangat, pidemmät sitruunaruohon pätkät, galangal(tahna) ja inkivääri ja lopuksi kuuma kanaliemi. Kiehauta ja vähennä sitten lämpöä. Keitä hiljalleen 15-20 minuuttia. Siivilöi liemestä makua antavat ainekset (myös katkaravun kuoret jos käytit niitä liemipohjaan) pois ja kiehauta liemi uudestaan.


Lisää silputtu sitruunaruoho, loput kaffirlimen lehdet (revityt tai suikaloidut), chilit, kalakastike ja kevätsipuli. Keitä 3 minuuttia. Lisää olkisienet (tai herkkusienet) ja kiehauta, lisää sitten (kirsikkatomaatit ja) haalean juoksevan veden alla hieman sulatetut jättikatkaravun pyrstöt.


Kiehauta vielä sen verran, että tomaatit ja katkaravut kuumenevat, mutta tomaatit eivät halkeile eivätkä katkaravut mene kumisiksi - minuuttikin riittää. Ota kattila liedeltä ja lisää limen mehu. Annostele lautasille ja koristele korianterin lehdillä.

4 kommenttia:

  1. Toimiva huijausoikotie hyvään liemeen on myös Knorrin Tom Yum liemikuutiot, niitä joku thai-myyjätär suositteli hyllyn väliin eksyneelle turistille. On muistaakseni ollut myös Siam housen verkkokaupassa. :)

    VastaaPoista
  2. Mäkin käytin ennen Lobon tom yam -tahnaa, kun kaupasta ei vielä löytynyt kaikkia aineksia tuoreena. No eipä tuota galangaa vieläkään tuoreena saa, mutta kuivattuna ja tahnana kuitenkin :).

    VastaaPoista
  3. ohjeesta puuttuu chilien lisääminen, mutta oletus on että ne lisätään viimeisessä vaiheessa.

    VastaaPoista
  4. ^Kiitos huomiosta! Olen ilmeisesti vähän varioinut reseptiä ja chilit ovat tippuneet ohjeesta. Alkuperäisen reseptin mukaan chilit lisätään samaan aikaan sitruunaruohon, limemehun, kalakastikkeen, sienien ja kevätsipulien kanssa. Itse taas olen tottunut siihen, että limemehu lisätään ihan viime tipassa ennen tarjoilua, ettei se muutu kitkeräksi. Myös kevätsipulin lisäisin loppusuoralla, ettei kypsy liikaa. Muiden ainesten suhteen ei ole niin nöpönuukaa, ohjeet vaihtelevat melkoisesti.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...