maanantai 17. joulukuuta 2012

ÄIDIN PEHMEÄT PIPARKAKUT

Muistan, miten lapsena oli aivan mielettömän vaikeaa pitää näppinsä irti raa'asta jääkaapissa pyyhkeen alla kulhossa lepäävästä piparitaikinasta. Pehmeän taikinan houkutuksen ja joulunodotuksen jaan perintönä omalle tyttärelleni leipomalla joka vuosi näitä piparkakkuja joululaulujen soidessa taustalla.

Ohje on perinteinen "äidiltä tyttärelle" siirtyvä perhekalleus, todennäköisesti kuitenkin alunperin äitini kotitalouskirjasta.


4,5 dl sokeria
3 munaa

1dl siirappia
400g margariinia tai voita sulatettuna

3dl perunajauhoja
9dl vehnäjauhoja
1tl kardemummaa
1 pussi piparkakkumaustetta
3tl soodaa

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.

Sulata margariini ja vatkaa se siirapin kanssa.

Sekoita muna-sokerivaahto jäähtyneeseen rasva-siirappiseokseen.

Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet vähitellen siivilän läpi.

Pidä taikina jääkaapissa seuraavaan päivään, ja leivo vasta sitten.

Paista 200 asteessa uunin keskitasossa 5-8min.


Vinkki: Olen vasta aikuisiällä tajunnut, että jotkut siirtävät piparit lastalla leipomisalustalta pellille leivinpaperin päälle. Itse olen oppinut äidiltä helpomman tavan - kaulitsen taikinan leivinpaperin päällä, painan muotilla kuviot sopivin välein ja pyörittelen ylimääräisen takinan pois väleistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...