keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

PAAHDETTUJA PORKKANOITA JA PUNAJUURIA POSSUNKYLJYSTEN KANSSA (Jamie Oliverin ohjeella)

Löysin Jamien kotona -kirjasta reseptin, jonka makumaailma kuulosti kovin tutulta. Jamie nimittäin valmistaa punajuuret ja porkkanat samalla tavalla maustettuna kuin itse yleensä ne paahdan - tosin itse en ole aiemmin kokeillut appelsiinin mehua porkkanoiden kanssa. Juuresten mahtava maku oli siis ennalta arvattavissa, mutta reseptin kastike oli iloinen yllätys. Alaston kokki unohti reseptissään mainita mihin kokonaiset valkosipulinkynnet pitää tunkea, mutta puolialaston kokki uskoo lukeneensa idolinsa ajatukset rivien välistä...



750g porkkanoita (erivärisiä, jos löydät)
750g punajuuria (erivärisiä, jos löydät)
suolaa
vastarouhittua mustapippuria
1 kokonainen valkosipuli (puolet kynsistä murskattuna, puolet kokonaisina)
ekstraneitsytoliiviöljyä
1 appelsiinin mehu
muutaman tuoreen timjaminoksan lehdet
muutaman tuoreen rosmariininoksan lehdet
5rkl balsamietikkaa
4 (mielellään kamarallista) paksua porsaankyljystä
8 tuoretta salvianlehteä
1 sitruuna

Kuumenna uuni 220 asteeseen. Kuori porkkanat. Laita porkkanat kattilaan ja punajuuret toiseen kattilaan. Lisää molempiin kattiloihin vettä sen verran, että juurekset juuri ja juuri peittyvät. Mausta suolalla ja kiehauta. Keitä 15-20min, eli kunnes ne ovat pehmenneet (porkkanat vaativat lyhyemmän ajan kuin punajuuret). Valuta juurekset, kuori punajuuret ja kaada juurekset omiin uunivuokiinsa. Voit puolittaa suuret porkkanat ja punajuuret, mutta mausta ne kun ne ovat vielä kuumia.

Hienonna, raasta tai murskaa puolet valkosipulin kynsistä. Lisää porkkanoiden sekaan puolet valkosipulimurskasta, loraus oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Lisää appelsiinimehu ja timjaminlehdet ja kääntele mausteet huolellisesti joka puolelle. Heitä kokonaiset, kuoritut valkosipulin kynnet vielä porkkanoiden kanssa uunivuokaan.


Sekoita vastaavasti punajuurien sekaan puolet valkosipulimurskasta, rosmariininlehdet, balsamietikka, suolaa ja pippuria. Paahda molempia juureksia uunin keskitasolla noin puolen tunnin ajan.


Juuresten kypsyessä valmistele lihat. Mikäli kyljyksessä on kamara, leikkaa siihen viiltoja. Mausta lihat suolalla ja pippurilla ja paina jokaisen kyljyksen molemmin puolin yksi salvianlehti. Kuumenna uuninkestävä pannu ja lorauta siihen oliiviöljyä. Paista kyljyksiin kauniin ruskea pinta, mutta käännä heti kun väri on pinnassa, äläkä kypsennä lihaa läpi. Siirrä pannu kyljyksineen uuniin noin 10 minuutiksi, eli kunnes liha on juuri ja juuri kypsää. Nosta sitten kyljykset pannusta ja kuumenna pannu uudelleen liedellä. Puserra pannulle tilkka sitruunan mehua, rapsuttele pannun pinnasta kaikki maut nesteiden sekaan ja kiehuttele kunnes saat sopivan sakean kastikkeen. Jaa juurekset ja kyljykset lautasille, nakkaa mukaan kokonaisena paistetut valkosipulin kynnet ja valuta lihan päälle kastiketta.

2 kommenttia:

  1. Onpa herkullinen resepti, kyljykset ovat suurta herkkuani ja etsin aina kivoja komboja sen kaveriksi :)

    VastaaPoista
  2. Siinä tapauksessa suosittelen lämpimästi kokeilemaan myös tätä: http://puolialastonkokki.blogspot.fi/2011/01/uunikyljykset-yrttiperunat.html!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...