lauantai 19. lokakuuta 2013

ANKANRINTAA, PORTVIINIKASTIKETTA, RUUSUKAALIN LEHTIÄ JA MYSKIKURPITSAPYREETÄ

Viikonlopun pääraaka-aineet olivat selvillä. Toisena iltana surf & turf entrecôtesta ja hummerista ja toisena pääraaka-aineena ankan rinta. Joskus loistaville lihoille on todella vaikeaa keksiä uusia lisukkeita. Etenkin ankka tuotti tässä asiassa päänvaivaa. Lisukkeena oli kokeiltu jo peruna-juustopateeta, kermaperunoita, paistettuja perunoita, bataatti-vuohenjuustotorneja sekä risottoa. Kastikkeista ankan kanssa oli testattu karpalokastiketta, granaattiomenakastiketta, fenkolimarmeladia, appelsiinikastiketta ja portviini-kirsikkakastiketta. KÄÄK (sanoo Aku Ankka)!

Ensin ajattelin kokeilla lakkakastiketta, mutta mikään muista lisukkeista ei tuntunut sopivan lakan pariksi. Tovin googleteltuani ja vinkkejä kyseltyäni päätin tehdä ankan kanssa ruusukaalia, joka on ilmeisesti hyvinkin klassinen lisuke ankalle. Syksyn ja kurpitsakauden kunniaksi halusin valmistaa lisäksi kurpitsapyreetä. Kastiketta pohdin viimetippaan saakka, ja vasta pannuja kuumennellessani bongasin pöydältä pullollisen portviiniä ja päätin tehdä kastikkeen siitä. Portviinin makeus, kurpitsan mausteisuus ja ruusukaalin... noh, kaalimaisuus sopivat vallan mainiosti murean ja herkullisen ankan rinnan kanssa.



2:lle

2 ankanrintaa
suolaa, mustapippuria

Ota ankanrinnat huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistamista. Viillä veitsellä ristikko rasvakerrokseen. Aseta ankanrinta kylmälle paistinpannulle rasvapinta pannuun päin, ja kuumenna pannu. Et tarvitse paistamiseen rasvaa, sillä ankan oma rasva alkaa pian sulaa pannulle. Paista ankanrinta joka puolelta nopeasti kauniin ruskeaksi. Tökkää lihamittari rintaan (Huom! ANKAN rintaan!) ja paista 175-asteisessa uunissa kunnes sisälämpötila on 55 astetta. Ota pois uunista ja anna levätä 5-10min folioon kääräistynä ennen annospaloiksi siivuttamista.

portviinikastike
n.3/4 pullollista (pullo = 75cl) hyvää portviiniä
nokare voita
1 valkosipulin kynsi
1 suuri banaanisalottisipuli
pari timjamin oksaa
1rkl härkäfondia

Hienonna valkosipuli ja salottisipuli. Kuullota niitä kattilassa voissa pari minuuttia, lisää timjamin oksat ja fondi. Lisää portviiniä muutamassa erässä antaen sen aina välillä kiehehtaa kokoon. Keittele rauhassa kokoon kunnes jäljellä on sopivan siirappista kastiketta riittävästi kahteen annokseen.

myskikurpitsapyree
1 myskikurpitsa
2tl korianterinsiemeniä
2tl kuivattua oreganoa
½tl fenkolinsiemeniä
2 pientä kuivattua punaista chiliä (tai maun mukaan)
1tl suolaa
1tl vastajauhettua mustapippuria
1 valkosipulin kynsi
1rkl oliiviöljyä
nokare voita
n.1dl ruokakermaa


Halkaise kurpitsa tukevalla veitsellä, koverra siemenet pois, poista kuori ja paloittele kurpitsa kuutioiksi. Siirrä lohkot kulhoon. Hiero morttelissa yrtit ja mausteet hienoksi seokseksi ja lisää joukkoon vielä valkosipulin kynsi ja öljy. Hiero tasaiseksi tahnaksi ja kierittele kurpitsalohkot tasaisesti mausteseoksessa. Lado kurpitsalohkot uunivuokaan vieri viereen ja paahda 200-asteisessa uunissa noin 30min eli kunnes ne ovat pehmenneet. Kippaa tämän jälkeen kurpitsakuutiot kattilaan ja paistele niitä vielä hetki. Lisää joukkoon voinokare ja kerma, soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi pyreeksi.



ankanrasvassa paistetut ruusukaalin lehdet
muutama kourallinen ruusukaaleja
ankan paistorasva

Leikkaa ruusukaaleista kanta ja poista huonon näköiset lehdet. Napsi talteen hyvän näköiset lehdet ja säästä sisimmät osat jotain toista ruokaa varten. Paista lehdet nopeasti kuumassa ankanrasvassa.

Kokoa annokset: kurpitsapyreetä, annospaloiksi siivutettua ankanrintaa, portviinikastiketta ja ruusukaalin lehtiä.

 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...