torstai 2. tammikuuta 2014

ANKANRINTAA, PUNAKAALIPAISTOSTA JA JOULUISTA KASTIKETTA

Tapaninpäivänä herkuttelimme ankanrinnalla. Tällä kertaa ankka sai kylkeensä mehevää punakaalipaistosta.



ankanrinta (kahdelle)

1-2 ankanrintaa (nälän suuruudesta riippuen)
suolaa, mustapippuria

lisäksi kourallinen jäisiä karpaloita

Ota ankanrinnat huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistamista. Viillä veitsellä ristikko rasvakerrokseen. Aseta ankanrinta kylmälle paistinpannulle rasvapinta pannuun päin ja kuumenna pannu. Et tarvitse paistamiseen rasvaa, sillä ankan oma rasva alkaa pian sulaa pannulle. Paista ankanrinta joka puolelta nopeasti kauniin ruskeaksi. Tökkää lihamittari rintaan ja paista 175-asteisessa uunissa kunnes sisälämpötila on 55 astetta. Ota pois uunista ja anna levätä 5-10min folioon kääräistynä ennen annospaloiksi siivuttamista.


punakaalipaistos

vajaa kilo punakaalia
2 punasipulia
loraus neitsytoliiviöljyä
3 hyppysellistä sormisuolaa
muutama rouhaisu mustapippuria
2rkl härkäfondia
1rkl hunajaa
loraus balsamiviinietikkaa


Suikaloi punakaali - tähän tarkoitukseen sopii mitä mainioimmin esim. lihaleikkuri. Puolita punasipulit ja leikkaa nekin ohuiksi suikaleiksi. Lorauta suureen pannuun tai kasariin oliiviöljyä ja kuullota siinä sipuleita hetki. Lisää punakaali ja sekoittele. Mausta suolalla ja pippurilla, lisää härkäfondi ja sekoittele taas. Lisää vielä loraus hunajaa ja anna hautua rauhassa matalalla lämmöllä kannen alla puolisen tuntia, tai vähän ylikin. Kun punakaali on hautunut sopivan pehmeäksi, lorauta vielä joukkoon vähän balsamiviinietikkaa, sekoita ja tarjoile.


jouluinen kastike ankalle

nokare voita
1 appelsiinin kuori ja mehu
1 tähtianis
1 kanelitanko
1tl kokonaisia neilikoita
1 rosmariinin oksa
muutama timjamin oksa
1 keltasipuli silputtuna
1rkl kokonaisia maustepippureita
2dl portviiniä
2rkl härkäfondia
½l kiehuvaa vettä



Sulata voi kattilassa ja kuullota siinä sipuleita hetki. Lisää rosmariinin ja timjamin oksat kokonaisina, tähtianis, kanelitanko, pippurit ja neilikat. Pyörittele pannulla ja lisää fondi. Lisää portviini ja appelsiinin kuori ja anna porista vähän kasaan. Kaada sekaan kiehuva vesi ja anna kiehua kokoon kunnes nestettä on jäljellä noin puolet. Siivilöi pois mausteet, yrtit ja sipulit, kaada liemi uudelleen kattilaan ja kuumenna. Lisää appelsiinin mehu ja keitä taas kasaan, kunnes kastike vaikuttaa sopivan paksulta. Tarvittaessa voit myös suurustaa kastiketta ripauksella ruskeaa suurustetta.

 
Annostele lautasille punakaalipaistosta, siivuta päälle ankanrintaa ja kruunaa annokset kastikkeella sekä jäisillä karpaloilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...