keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

PULLED PORK -PITALEIVÄT HUMMUKSELLA JA FETA-TILLIKURKUILLA (Tomi Björckin reseptiä mukaellen)

Ennen sunnuntai-iltavuoroa piti saada jotain kesäistä, nopeaa ja hyvää lounaaksi. Kokeilimme pikaversiota Tomi Björckin pulled pork -pitaleivistä. Resepti löytyi täältä. Tomi Björckin reseptissä on ohje myös itsetehtyihin pitaleipiin sekä mustapippurimajoneesiin.


Me ostimme pitaleivät valmiina kaupasta ja majoneesin jätimme väliin (= unohtui?). Olimme aiemmin valmistaneet omalla reseptilläni pulled porkia ja pakastaneet sitä sopiviksi annoksiksi "pahan päivän varalle". Hummuksen teimme pika-kikherneistä, joita ei tarvitse liotella kahdeksaa tuntia - viiden minuutin keittoaika riittää. Hummuksesta riitti yllin kyllin pitaleipiin ja vielä seuraavan viikon ruokienkin lisukkeeksi!

Maistoin ensimmäistä kertaa hummusta eikä minusta tullut suurta hummusfania, vaikka maustoimme tahnaa reilusti lisää sitruunalla. Pitaleivät kokonaisuudessaan olivat ihan ok - ehkä töihin lähteminen ja siitä johtuva akuutti oluenpuutostila vaikuttivat ruokailuelämyksen latteuteen. Tai sitten joukosta unohtunut mustapippurimajoneesi olisi antanut ruualle sen tarvittavan säväyksen, joka nyt uupui.

Resepti näyttää tolkuttoman pitkältä, mutta jos on valmistanut pulled porkia ja sitä on jäänyt yli, loput ruuasta syntyy käden käänteessä!

- 4 kpl valmiita tai Tomin reseptillä tehtyjä pitaleipiä
- n. 1dl Elmerin pulled porkia per pitaleipä
- pari ruokalusikallista hummusta per pitaleipä
- pari ruokalusikallista feta-tillikurkkuja per pitaleipä

Elmerin pulled pork:
2kg possun lapaa
suolaa
mustapippuria
muutama rkl Kauhukeittiön mausteseosta*

1dl ketsuppia
½dl tummaa siirappia
1dl soijakastiketta
1dl sweet chili kastiketta
1dl punaviinietikkaa
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
½ appelsiinin mehu sekä raastettu kuori
½ sitruunan mehu
1tl kuminan siemeniä
1tl neilikkajauhetta
1tl juustokuminaa
2rkl fenkolinsiemeniä
4rkl makeaa paprikajauhetta
muutama kuivattu curryn lehti

*Kauhukeittiön mausteseos:
1tl sinapin siemeniä
1tl korianterinsiemeniä
1tl timjamia
1rkl paahdettua sipulirouhetta
1rkl ruokosokeria
1-2rkl savusuolaa
1tl vastarouhittua mustapippuria
1tl valkopippuria
1,5rkl juustokuminaa
2rkl savupaprikajauhetta

Hienonna mausteseoksen aineet morttelissa.

Aseta possun lapa uuninkestävään vuokaan, johon possu juuri ja juuri mahtuu. Hiero pintaan suolaa, pippuria ja mausteseosta kauttaaltaan.

Sekoita kaikki kastikkeen ainekset huolellisesti keskenään. Kaada kastike possun päälle ja hiero sitä myös sen alle. Anna maustua kastikkeessa mielellään ainakin pari tuntia. Kuumenna uuni 140 asteeseen. Jos käytät höyryuunia, säädä kosteudeksi 60%. Kypsennä lihaa uunissa n.4 tuntia, eli kunnes liha hajoaa käsiin. Puolessa välissä kypsennystä voit kääntää lihan niin että se maustuu ja kypsyy molemmilta puolilta tasaisesti. Samalla voit laskea lämpöä 120-130 asteeseen mikäli liha tuntuu tummuvan liikaa.



Ja sitten Tomi Björckin osuuteen...

Fetalla maustetut tillikurkut 
100 g fetajuustoa
½ kurkku
½ sitruunan kuori sekä mehu
1 rkl tilliä

Murskaa feta haarukan avulla rouheiseksi. Paloittele kurkku pieniksi kuutioiksi ja yhdistä koko setti. Mausta sitruunakuorella ja mehulla sekä lisää lopuksi tilli ja sekoita hyvin.

Hummus (huom! puoletkin tästä riittää mainiosti!)
200 g keitettyjä kikherneitä
4 rkl vettä tai kanalientä
1 valkosipulinkynsi
½ sitruunan mehu
2 rkl tahini-seesamtahnaa
4 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

Sekoita kaikki ainekset ja aja monitoimikoneessa tai morttelissa tahnaksi (maista ja lisää tarvittaessa sitruunamehua, suolaa ja pippuria). Koristele paprikajauheella ja kikherneillä.


Täytä pitaleivät pulled porkilla, feta-tillikurkuilla ja hummuksella ja tarjoile heti!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...