torstai 12. marraskuuta 2015

SCOTTIGLIA CON POLENTA ALLA SPIANATORA (lihaa ja polentaa Antonio Carluccion ohjeella)



Tämäkin peri-italialainen ruoka on peräisin Antonio Carluccion ja Gennaro Contaldon Italialaiset mestarit -kirjasta. "Alla spianatora" viittaa pyöreään pöytään tai Abruzzi-alustaan, jolta ruoka tarjoillaan ja jonka ympärille ruokailijat kerääntyvät yhteiselle, seuralliselle aterialleen.

Minun täytyy myöntää, että kun ensimmäisen kerran Italiassa maistoin polentaa, en ihastunut. Toisella kerralla polenta herätti mielenkiinnon, vaikken jaksanutkaan syödä kokonaista annosta. Kolmannen kerran söin polentaa kokeiltuani tätä reseptiä ja taisin hieman rakastua. Maukas, juustoinen polenta ja yksinkertaisen herkullinen lihapata olivat täydellinen valinta italialaiselle sunnuntai-illallisellemme.



800g karjalanpaistilihoja (ohjeessa: erilaisia lihoja, kuten porsasta, karitsaa tai villisikaa)
1prk Mutti -tomaattimurskaa
½dl oliiviöljyä
1 sellerinvarsi
1 pieni sipuli
1 porkkana
1-2 valkosipulinkynttä
1dl punaviiniä
1tl katajanmarjoja
1tl mustapippureita
4 salvianlehteä
1rkl rosmariininneulasia
½tl muskottipähkinäraastetta
1rkl tomaattipureeta
suolaa ja jauhettua mustapippuria

polenta concia:
1l vettä
7g suolaa
200g pikavalmisteista polentaa
40g fontina-juustoa (tai gruyerea, jos et löydä fontinaa)
30g parmesaaniraastetta
30g voita


Jos käytät isoja lihapaloja, kuutioi ne muutaman sentin kokoisiksi paloiksi. Kuumenna öljy isossa pannussa ja lisää kasvikset ja valkosipuli. Ruskista kunnes pehmeitä (n. 7min) ja lisää sitten lihat.


Anna lihan ruskistua hieman molemmin puolin (n. 8-10min), lisää sitten viini ja laske kuumuutta miedolle lämmölle. Lisää katajanmarjat, mustapippurit, salvia, rosmariini ja tomaattimurska ja keitä noin 5 minuuttia. Lisää sitten muskottipähkinä ja tomaattipuree. Keitä ilman kantta vielä noin tunnin verran, kunnes liha on kypsää. Mausta suolalla ja pippurilla oman maun mukaan.


Kun liha on lähes kypsää, ala valmistaa polentaa. Kiehauta suolattu vesi isossa pannussa. Kaada joukkoon polenta ja keitä hämmentäen muutama minuutti, kunnes se on paksuuntunutta ja tasaista (n.5min). Varo polttamasta itseäsi, sillä seos kuplii voimakkaasti! Lisää juustot ja voi ja hämmennä voimakkaasti pannun ollessa poissa liedeltä. Pidä kuumana hyvin pienellä lämmöllä. Kutsu kaikki pöytään, levitä polenta keskelle valitsemaasi alustaa. Tarkista padan mausteet ja kaada se sitten keskelle polentaa. Buon appetito!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...