maanantai 14. joulukuuta 2015

KARPALO-VANILJAKAKKU

Tyttäreni 12-vuotissynttäreiden inspiraation lähteenä toimi Kuinkas sitten kävikään -muumikirja. Täytekakun täytteeksi halusin jotain raikasta mutta täyteläistä, joten yhdistin paksun ja kermaisen, vaan ei kuitenkaan yltiömakean vaniljatäytteen ja sokeroimattomat, kirpsakat karpalot.


täytekakkupohja
4 munaa
2dl sokeria
1dl perunajauhoja
1dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
kostutukseen: Alpron soija-vaniljamaitoa

Ota munat hyvissä ajoin huoneenlämpöön, sillä ne vatkautuvat paremmin kuin jääkaappikylmät. Vatkaa munien rakenne rikki ennen sokerin lisäämistä. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi, jämäkäksi, valkoiseksi vaahdoksi.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne siivilän läpi taikinaan koko ajan varovasti sekoitellen.

Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Itse käytin 21 x 21cm neliskanttista irtopohjavuokaa (pyöreän irtopohjavuoan halkaisijaksi sopiva on 26cm), jonka pohjustin leivinpaperilla ja jonka reunat jauhotin.

Paista 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Kumoa esim. silikonialustalle tai pyyhkeelle tai yksinkertaisesti poista irtoreuna vuoasta ja valuta kakkupohja alustalle. Anna jäähtyä ja leikkaa kahteen osaan.


täyte
4 liivatetta
2 kananmunan valkuaista
3/4dl sokeria
2dl vispikermaa
2 rasiaa maustamatonta tuorejuustoa
1½ vaniljatankoa
3/4dl tomusokeria
2rkl maitoa (tai Alpron soija-vaniljamaitoa)

n.4dl tuoreita karpaloita

Upota liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Valmista sillä aikaa vaahdot. Vaahdota valkuaiset lisäten joukkoon sokeri pienissä erissä. Vaahto on valmista, kun se on jämäkkää. Vaahdota toisessa kulhossa vispikerma. Halkaise vaniljatanko ja kaavi vaniljan siemenet tuorejuuston sekaan. Lisää tomusokeri ja sekoita sähkövatkaimella huolellisesti. Kuumenna maitotilkka mikrossa, nosta liivatteet vedestä, purista niistä ylimääräinen vesi pois ja liuota kuuman maidon sekaan. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Lisää liivateseos tuorejuuston sekaan ohuena nauhana samalla koko ajan sähkövatkaimella sekoittaen. Nostele tuorejuustoseokseen valkuaisvaahto ja lopuksi kermavaahto, älä kuitenkaan enää vatkaa tai sekoita voimakkaasti.


Aseta toinen kakkupohjalevyistä takaisin irtopohjavuoan pohjalle. Kostuta se soija-vaniljamaidolla kevyesti. Levitä puolet vaniljatäytteestä kakkupohjalle ja levitä sitten tasainen kerros karpaloita päälle. Levitä loput vaniljaseoksesta karpaloiden päälle. Nosta toinen kakkupohjalevy päälle ja kostuta sekin kevyesti soija-vaniljamaidolla. Anna hyytyä jääkaapissa ainakin 4 tuntia, tosin kakku vain mehevöityy kun sen antaa tasaantua jääkaapissa ainakin vuorokauden. Irrottele kakku varovasti terävällä veitsellä vuoan reunoista, aseta tarjoilulautanen kumoon kakun päälle ja käännä kakku tarjoilulautaselle.


Päällystä ja koristele kakku mieleiselläsi tavalla. Tällä kertaa meillä oli teemana Muumit, joten tein kakun päälle mustasta, valkoisesta ja harmaasta sokerimassasta Kuinkas sitten kävikään -kirjan kuvituksen pohjalta sokerimassalevyn. Värikkäämmät yksityiskohdat maalasin geeliväreillä ja pikkuruisimmat yksityiskohdat mustalla elintarvikeväritussilla. Levyn alle ja kakun reunoille tuli 2dl vaahdotettua vispikermaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...