maanantai 18. tammikuuta 2016

ZUPPA DI CAVOLO CANAVESANA, canaveseläinen kaalikeitto

Melko karun näköinen, mutta sitäkin herkullisempi, rustiikki ja aito italialainen keitto lämmittää ihanasti talvipakkasilla. Olimme suunnitelleet kahden kasvisruokalajin italialaisen illallisen, mutta saatuamme lapettua tämän ihanan, täyteläisen keiton napoihimme, emme jaksaneet enää syödä pääruuaksi tarkoitettuja munakoisoja.



Resepti on - mistäs muualtakaan kuin - Antonio Carluccion ja Gennaro Contaldon italalialaiset mestarit -kirjasta, josta on tullut italialaisen ruuan raamattuni.

400g savojinkaalia pilkottuna
suolaa ja vastarouhittua mustapippuria
8dl kanalientä
80g kuivahtanutta valkoista leipää kuivaksi paistettuna
110g Taleggio-juustoa viipaloituna
40g vastaraastettua parmesaania
40g voita
2 valkosipulin kynttä viipaloituna

Laita pilkottu kaali kattilaan ja lisää hieman suolaista vettä niin, että kaali peittyy. Kiehauta, alenna lämpöä ja anna kiehua hiljalleen puoli tuntia kunnes kaali on hyvin pehmeää. Valuta kunnolla.

Kiehauta liemi kattilassa.

Ota toinen kattila ja asettele siihen kerros kaalia, sen päälle kerros kuivattuja leivänpaloja, Taleggio-viipaleita ja parmesaania. Toista kerrokset, kunnes kaikki ainekset on käytetty.

Tee esim. puulusikalla reikä kerrostumien keskelle ja kaada siitä kiehuvaa lientä niin, että liemi imeytyy leipään ja pehmentää sen. Kaada lientä juuri sen verran, että ainekset peittyvät. Siirrä kattila liedelle miedolle lämmölle, jotta se pysyy lämpimänä.

Sulata voi pienessä pannussa ja kuullota valkosipulia siihen saakka, että se saa hieman väriä. Annostele keitto lautasille ja lisää päälle valkosipuli. Alkuperäisessä ohjeessa käskettiin sekoittamaan keiton kerrokset keskenään, mutta omasta mielestäni se oli herkullista hieman kerroksittaisena tarjoiltuna. Tarjoile keitto välittömästi.


1 kommentti:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...