keskiviikko 25. toukokuuta 2016

MADRAS-CURRY

Vaadimme lihatiskille asiantuntevia myyjiä!

Kävin vapun alla kahdessa eri kaupassa metsästämässä lihatiskistä pientä palaa sisäfilettä sekä parhaita lihoja grillikauden alkuun. Ensimmäisellä tiskillä myyjä arvioi lihan määrän reilut sata grammaa pieleen. Jossain kymmenen kilon lihaköntissä määrä ei tuntuisi missään, mutta reilun sadan gramman pihvissä se on jo aika paljon - tuplasti. Toisen kaupan lihatiskissä oli hyvän näköistä lihaa. Tuotteen nimeä ei ollut esillä. Epäilin todella marmoroituneeksi entrecôteksi, myyjä korjasi kyseessä olevan anguksen etuselkää. Näytti hitsin hyvältä. Tunnen jonkin verran lihan osia ja niiden käyttöä, mutta etuselkä hämmensi: se näytti sille, kuin sen voisi grillata järjettömän mureaksi, mutta "selkä" viittaa pitkään haudutusaikaan - lihaan, joka on kyllä suussasulavan mureaa, mutta vasta tunteja hauduttuaan. 

Mutta hei - tässähän mulla on asiantuntija, kysytään siltä! 

Minä: "Näyttääpä hyvältä, voiko sitä grillata entrecôten tapaan?"
Myyjä: "No... voi kai sitä grillatakin, mutta sitten pitäisi grillata 
hyvin miedolla lämmöllä ja pitkään."
Minä: "Ahaa. Vaatisiko se siis mielellään pitkän haudutusajan?"
Myyjä: "Eeeei nyt pitkää haudutusaikaa, mutta ensisijaisesti en grillaisi."
Minä: "Olisko tämä siis parempi vaikka pataan?"
Myyjä: "No ei sitä niin kauan tarvitse haudutella."
Minä: "Siis mihin sinä sitten ensisijaisesti sitä käyttäisit?"
Myyjä: "Paistaisin vaikka pannulla."

Tässä kohtaa aivoni nyrjähtivät. Jos lihan voi paistaa - tai jopa olisi suositeltavinta paistaa se - pannulla, niin silloinhan se käy varsin hyvin grilliin. Hieman epäröiden ostin kolme järjettömän kokoista, valmiiksi pihvin mallista palaa etuselkää. Kotona googletin. Perkele. Epäilykseni osuivat oikeaan. Etuselkä todellakin vaatii pitkän haudutusajan eikä siten sovi grilliin. Nyt minulla oli käsissäni kilo laadukasta lihaa, jolle minulla ei ollut käyttöä ja vapun grillilihaa nolla grammaa. Ei hätä ole tämän näköinen - mies kävi töistä tullessaan ostamassa grilliin entrecôtet ja kotoamme löytyy aina tarpeita aasialaiseen ruokaan: hauduttelin etuselästä todella murean ja maukkaan curryn. Ohjeen löysin Suuresta aasialaisesta keittokirjasta, mutta kiukuspäissäni tuplasin valkosipulin ja sipulin määrän maun lisäämiseksi. 
Terveisiä vaan lihatiskin myyjälle: hyvää oli, mutta sinun tiskistäsi en osta jatkossa yhtään mitään.


Mikäli naudan osat ja niiden käyttätarkoitus eivät ole vielä selvillä tai olet muuten vaan lihatiskillä töissä, opiskele tärkeimmät osat vaikkapa TÄÄLTÄ


1kg naudan selkää tai lapaa 
½dl jauhettua korianteria
6tl jauhettua juustokuminaa
1tl ruskeita sinapinsiemeniä
½tl murskattua mustapippuria
1tl chilijauhetta
1tl jauhettua kurkumaa
1tl suolaa
2tl hienonnettua valkosipulia (laitoin 4)
2tl raastettua tuoretta inkivääriä
2-3rkl valkoviinietikkaa
1rkl öljyä
1 pilkottu sipuli (laitoin 2)
½dl tomaattipyreetä
2½dl lihalientä


Leikkaa liha 2,5 x 2,5cm kuutioiksi. Sekoita korianteri, kumina, sinapinsiemenet, pippurit, chilijauhe, kurkuma, suola, valkosipuli ja inkivääri pienessä kulhossa. Lisää etikka ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.


Kuumenna öljy isossa paistinpannussa. Lisää sipuli ja keitä keskilämmöllä pehmeäksi. Lisää maustetahna ja paista 1 minuutti. Lisää liha ja sekoita maustetahnaan. Lisää tomaattipyree ja lihaliemi. Keitä kannen alla 1,5 tuntia, kunnes liha on mureaa. 

1 kommentti:

  1. Palvelutiskille hakeudutaan juuri siksi, että ensiluokkaisten tuotteiden lisäksi sieltä odottaa saavansa palvelua esimerkiksi neuvoja ja vinkkejä ja tuotetta juuri sen määrän kun katsoo sillä kerralla tarvitsevansa. Ymmärrän hyvin ärtymyksesi!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...