tiistai 17. toukokuuta 2016

VÄHÄN VIERAISSA (ihania vanhoja ystäviä ja uusia reseptejä)

Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua...

Ei, ei mitään sinistä eikä mitään hääjuttuja.

Oli kulunut jo aivan liian pitkä aika siitä kun viimeksi tapasin kolmea rakasta ystävääni. Nyt kun viimeinkin päätimme viettää yhdessä iltaa, en todellakaan aikonut viettää koko iltaa keittiön puolella hyysäten, vaan halusin pöperöä löytyvän pöydästä valmiina niin kauan kuin juteltavaa riittää. Halusin tarjota jotain tuttua ja turvallista, hyväksi testattua sapuskaa, mutta myös kokeilla jotain ihan uutta. Loistavasta stifado-reseptistä innostuneena luotin täysin Andalusian auringossa -blogin makumaailmaan, joten ronskisti lainasin muutaman reseptin sieltä. Enkä todellakaan pettynyt! Todella virkistävää käydä välillä ihan ennakkoluulottomasti näpistämässä uusia makuja ja ideoita kanssabloggaajilta - itse kun pidemmän päälle jämähtää niihin omiin luottoresepteihinsä ja lempparimakuihinsa. Mietoja makuja suosiva ystäväni tykkäsi, kun ruoka oli mausteista, muttei tulista. Mieheni, joka pääsi maistelemaan rääppiäisiä, tykkäsi kana-avokadosalaatista "vaikka siinä olikin maissia". Itse hämmästyin, että hummuksestakin saa minun suuhuni sopivaa ja ihastuin turkkilaisen salaatin tuttuihin, mutta silti minulle  hieman uudella tavalla yhdistettyihin makuihin. Tytärkin tykkäsi kaikista uusista ruuista. Erityisplussaa annan siitä, että kaikki nämä lainatut reseptit olivat todella helppoja toteuttaa, eivätkä vieneet kohtuuttomasti aikaa.

Tarjolla oli siis:

pitaleipiä
vihersalaattia
couscous-kukkakaalisalaattia
turkkilaista salaattia*
hummusta aurinkokuivatuista tomaateista*
kana-avokado-maissisalaattia*
vesimeloni-feta-minttusalaattia*
patonkia
levitteitä

*kiitos kuuluu Andalusian aurinkoon!



Hummus aurinkokuivatuista tomaateista

400g tölkki kikherneitä (valutettuna 240g)
1rkl tahinia
14 aurinkokuivattua tomaattia (käytin ainakin 18, koska pidän ak-tomaateista enemmän kuin kikherneistä)
4rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
2 valkosipulin kynttä
1rkl hienonnettua basilikaa
2rkl sitruunamehua
1rkl henonnettua lehtipersiljaa
1/4tl mustapippuria
(1/4tl suolaa)
5rkl vettä

Mittaa ainekset suolaa lukuunottamatta tehosekoittimeen. Surauta tasaiseksi. Tarkista maku. Lisää suola vasta tässa vaiheessa, koska sitä on myös itse tomaateissa. Notkista haluamasi paksuiseksi lisäämällä tarvittaessa vettä ruokalusikallinen kerrallaan.





Salat turki - turkkilainen salaatti

3rkl öljyä
1 iso sipuli (tai 2 pientä), hienonnettuna
3 valkosipulin kynttä, hienonnettuna
1 punainen paprika, vajaan sentin kuutioina
4 isohkoa tomaattia, kaltattuna ja vajaan sentin kuutioina
2tl juustokuminaa
1,5rkl harissatahnaa
70g prk tomaattipyrettä
1,5tl sokeria
1tl suolaa
1tl mustapippuria
2rkl hienonnettua tuoretta persiljaa
2rkl hienottettua tuoretta korianteria (tai pelkästään persiljaa)
½ sitruunan mehu

Kuullota sipulia, valkosipulia ja paprikaa öljyssä miedolla lämmöllä kannen alla kunnes pehmeitä. Älä anna sipulin ja valkosipulin ruskistua.

Sekoita joukkoon tomaattikuutiot, harissatahna, tomaattipyre, juustokumina, sokeri, suola ja pippuri. Jatka kypsentämistä 10-15 minuuttia välillä sekoittaen. Seos paksuuntuu nesteen haihtuessa, mutta anna sen kuitenkin jäädä löysäksi, sillä jäähtyessään se kiinteytyy lisää.

Nosta liedeltä ja lisää yrtit sekä sitruunamehu. Anna jäähtyä, tarkista maku ja säädä tarvittaessa kohdilleen suolaa tai sokeria lisäämällä. Tarjoile.



Kana-avokado-maissisalaatti

4 (pientä) avokadoa
2 limen mehu
2rkl majoneesia (tein tutulla ja nopealla ohjeella)
350g kypsää kanaa
1-1½ jalapenoa 
korianteripuska, lehdet hienonnettuna
1 kevätsipuli, hienonnettuna
150g maissia
1/4tl valkosipulijauhetta
½tl juustokuminaa
½ - 3/4 tl suolaa
½tl mustapippuria

Kypsennä kana. Jos haluat maksimaalisen paljon makua, valitse luullinen kanapala - tarvittavan määrän saa esim. kolmesta koipireidestä. Jos oikein laiskottaa, käytä kaupan valmiiksi grillaamaa. Anna jäähtyä ja paloittele halutun kokoisiksi kuutioiksi.

Mittaa tehosekoittimeen avokado, limemehu ja majoneesi. Aja tasaiseksi. Lisää joukkoon muut ainekset ja kääntele lopuksi mukaan kana ja maissi. Tarkista maku ja tarjoile. 



Vesimeloni-feta-minttusalaatti

½ vesimeloni
400g hyvää fetajuustoa
kourallinen mintunlehtiä
(kourallinen oliiveja valutettuna)
1tl mustapippuria
oliiviöljyä

tarjoiluun: balsamicosiirappia (halutessasi)

Halkaise meloni ja leikkaa reilun sentin siivuiksi. Poista kuori ja leikkaa siivut kuutioiksi. Leikkaa feta samankokoisiksi kuutioiksi ja kääntele mintunlehtien (ja, jos niitä käytät, kahtia halkaistujen oliivien) kanssa melonin joukkoon. Rouhaise päälle mustapippuria ja lorauta joukkoon hyvää oliiviöljyä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...