tiistai 11. lokakuuta 2016

BLOODY MARY -NAUDANPATA (Jamie Oliverin ohjeella)


Tämä Jamie Oliverin Fiilisruokaa -kirjasta napattu resepti nostaa lihapadan uudelle tasolle. Käsiinhajoavan mureassa, useita tunteja hautuneessa lihassa, pehmeässä ja maanläheisessä sellerissä sekä pataruuan lämmössä on jotain todella kotoisaa ja turvallista. Lisukkeena tarjotussa perunamuusissa on piparjuurta, joka virkistää mukavasti makua ja tekee ruuasta tasapainoisen. Mikä mukavinta, ruoka syntyy melko pienellä vaivalla. Alkuvalmistelujen jälkeen hankalinta on odottaa herkutteluhetkeä tunteja, kun mahtava tuoksu leijailee kodin joka nurkkaan. Tästä reseptistä ruokaa tulee reilu satsi, mikä mahdollistaa sen nauttimisen myös seuraavana päivänä, jolloin pata on vielä herkullisempaa. Suosittelen nauttimaan ruuan, kuten Jamiekin kirjassaan, pitkän ulkoilulenkin jälkeen.


8 annosta

1kg naudanrintaa
oliiviöljyä
1 sellerinmukula
4 pientä punasipulia
puolikas nippu tuoretta rosmariinia (15g)
2 (tuoretta) laakerinlehteä

Bloody Mary -seos
1 sitruuna
700g paseerattua tomaattia
2rkl worcesterkastiketta
muutama tippa tabascoa
3rkl vodkaa
1rkl portviiniä

perunasose
1,6kg kiinteitä perunoita
50g voita
1-2 kukkurallista piparjuuritahnaa (tai tuoretta piparjuurta raastettuna)
kevytmaitoa

kaalilisuke
400g kähärälehtistä lehtikaalia
ekstraneitsytoliiviöljyä

Säädä uuni kuumenemaan 130 asteeseen. Nosta pata kuumalle liedelle. Mausta rintapalan pinta merisuolalla ja pippurilla, ja nosta liha sitten pataan (on hyvä, jos liha istuu pataan melko napakasti). Lisää tilkka oliiviöljyä ja paista sitten 10 minuutin ajan käännellen niin, että liha ruskistuu kauttaaltaan. Siisti lihan paistuessa selleri ja leikkaa se viiden senttimetrin paloiksi (me päädyimme leikkaamaan noin 3cm nopiksi). Kuori ja jaa sipulit neljänneksiksi. Lisää vihannespalat pataan, laske liesilevyn lämpötilaa ja paista kevyesti 5-10 minuutin ajan tai kunnes vihannekset ovat vähän pehmenneet.

Purista sitruunamehu isoon kannuun ja sekoita sen joukkoon loput Bloody Mary -drinkin ainekset. Kaada seos pataan ja lisää viisi desilitraa kylmää vettä sekä reilu ripaus suolaa ja pippuria. Sido rosmariininoksat ja laakerinlehdet nipuksi ja lisää nekin pataan. Kuumenna kiehuvaksi ja kytke sitten virta pois liedestä. Peitä padan ainekset kostutetulla leivinpaperilla ja alumiinifoliolla. Kypsennä pataa uunissa 5-6 tunnin ajan tai kunnes liha on niin mureaa, että se alkaa hajota.



Kun padan kypsennysaikaa on jäljellä noin 20 minuuttia, kuori ja pilko perunat. Keitä niitä suolatussa vedessä kattilassa noin 15 minuutin ajan tai kunnes ne ovat pehmenneet. Poista lehtikaalista kovat varsiosat ja ryöppää kaalia kiehuvassa vedessä 1-2 minuutin ajan (itse suosittelisin ehkä hieman pidempää röppäystä, pidin enemmän pehmenneestä kaalista lisukkeena). Valuta kaali ja kaada päälle hieman ekstraneitsytoliiviöljyä (ja ripaus suolaa, jos minulta kysytään). Kumoa perunat sitten takaisin kattilaan ja muhenna hyvin. Lisää sekaan myös voi, piparjuuritahna ja tilkka maitoa. Mausta perunasose mieleiseksesi. 


Revi lihapala kappaleiksi kahden haarukan avulla, pyörittele Bloody Mary -seos lihan joukkoon (heitä yrttinippu roskiin) ja tarjoile pata sitten piparjuuri-perunasoseen ja lehtikaalin kera. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...