tiistai 11. lokakuuta 2016

KAALILAATIKKO

Kuuluuko kaalilaatikkoon laittaa ohraa vai riisiä? Pysyykö kaalilaatikko kasassa? Millä saa kaaliin parhaan maun? Saako perinneruokaresepteihin koskea? Elämän suuria kysymyksiä. Oma versioni ei ehkä ole se perinteisin, mutta perhanan herkullinen se on! Näpyttelin reseptin blogiin jo vuosi sitten, mutta se on jäänyt syystä tai toisesta julkaisematta. Olen kuitenkin jaellut reseptiäni auliisti "herkullista kaalilaatikkoreseptiä" kaipaaville ja saanut reseptistä kiitoksia ja kehuja. Joten eiköhän ole aika laittaa se yleiseen jakoon.



2l keräkaalia noin pikkurillin pituisiksi ja levyisiksi suikaleiksi leikattuna
öljyä kuullottamiseen
suolaa
n. 1tl valkopippuria jauheena

2dl ohrasuurimoita
1l vettä
muutama rkl vasikkafondia

öljyä
2 sipulia silputtuna
400g jauhelihaa
suolaa
mustapippuria
2tl rakuunaa
2tl meiramia
2 porkkanaa karkeaksi raastettuna

2½ - 3½dl ruokakermaa/kaurakermaa
2 kananmunaa
tummaa siirappia
n.50g voita

puolukkahilloa, puolukoita survottuna tai suoraan pakkasesta

Keitä litra vettä, lisää fondi ja ohrasuurimot. Keittele hiljalleen puolisen tuntia, kunnes suurimot ovat lähes kypsiä.

Suurimoiden kiehuessa kuumenna reippaasti öljyä suuressa kattilassa ja heitä joukkoon kaalisuikaleet. Kääntele parin minuutin ajan niin, että suurin osa kaaleista pääsee hetkeksi kosketuksiin kattilan pohjan kanssa. Mausta valkopippurilla ja suolalla. Pienennä lämpöä ja laita kansi päälle. Anna hautua hetki niin, että kaalit ovat hieman pehmenneet. Kaada sitten joukkoon ohrasuurimot sekä sen keitinnesteet. Ota pois liedeltä.

Kuumenna paistinpannulla loraus öljyä. Lisää silputtu sipuli, kuullota hetki. Lisää jauheliha pienissä erissä ja ruskista. Mausta reilusti suolalla, meiramilla ja rakuunalla. Kaada paistettu jauheliha kattilaan kaalin sekaan, lisää porkkanaraaste ja sekoita hyvin. Kaada koko komeus suureen uunivuokaan, painele pinta tasaiseksi. Sekoita kerma ja munat hyvin, kaada seos vuokaan. Liruta päälle ohuina noroina siirappia ja nakkaa sinne tänne voita pieninä nokareina.

Paista 175 asteessa noin tunti. Annostele lautasille ja nauti mieleisesi puolukkavaihtoehdon kanssa.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen resepti. Itse olen kyllä sitä mieltä, että kaalilaatikkoon kuuluu vain perusainekset kaali, lihaa, mausteet ja pitkä haudutus uunissa :) Jotenkin tuo kerma ja munat ei mielestäni kuulu kaaliruokaan. Mutta makujahan on monia. Enkä toki ole tuota maistanut joten sehän voi viedä kielen mennessään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet sinänsä ihan oikeassa, että perinteiseen kaalilaatikkoon ei kuulu kermaa eikä munia. Halusin kuitenkin kehitellä omaan makuuni mahdollisimman herkullisen kaalilaatikon ja siinä onnistuin mielestäni hyvin. Kaalilaatikko ei kuulu niihin ruokiin, joiden kohdalla koen suurta tunteen paloa perinteitä kohtaan, vaan olen valmis muokkaamaan reseptiä oman makuni mukaan, joskin haluan kunnioittaa tiettyjä perusmakuja eli en lähde tavoittelemaan vaikkapa aasialaista kaalilaatikkoa. Hassua kyllä, etteivät nämä suomalaiset perinneruuat ole mulle niin pyhiä kuin esim. italialaiset ja thaimaalaiset, joiden reseptien turhasta muokkailusta voisi seurata sanktioita sakoista raipaniskuihin ;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...