maanantai 24. lokakuuta 2016

PAIMENENPIIRAS MAROKKOLAISITTAIN

En pidä tahinista. Se maistuu suussani sahajauholle. 

Johonkin ruokaan sitä silti silloin tällöin tulee joku mitätön teelusikallinen ja joudun ostamaan koko valtavan pönikän sahajauhotahnaa. Onneksi tajusin tällä kertaa pyytää vinkkiä, mitä tahinista tekisin.
Tämä marokkolaishenkinen lammaspiiras oli nimittäin niin mielettömän herkullinen, että meinasin ensitöikseni lähteä ostamaan varastot täyteen tahinia. Pelkkä tahinilla maustettu muusikin oli hauskan makuista. Onneksi valmistimme sitä hieman ekstraa, sillä tykkäsin paksusta muusikerroksesta piiraan päällä.



7 dl tahini-perunamuusia (ks. ohje alhaalla)

lihakastike
400g karitsan- tai lampaanjauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 porkkana
2 sellerinvartta
2rkl öljyä
1tl jauhettua inkivääriä
1tl kanelia
1tl jauhettua korianteria
1tl jauhettua juustokuminaa
1tl kurkumaa
2rkl vehnäjauhoja
½ appelsiinin kuori
2rkl tomaattipyreetä
4dl liha- tai kanalientä
1rkl hunajaa
1rkl worcesterkastiketta
2dl tuoretta minttua
½-1tl suolaa
1/4tl mustapippuria

lisäksi
½dl (vaaleita ja mustia) seesaminsiemeniä

tahini-perunamuusi
500g perunaa (5-6 kpl) - itse käytin 700-800g
6dl vettä
1tl suolaa
1dl tahinia
½dl sitruunanmehua
2rkl oliiviöljyä


Kuori ja kuutioi perunat.
Keitä ne suolalla maustetussa vedessä kypsiksi, 10–15 minuuttia.
Ota talteen 2 dl keitinvettä muusia varten. Valuta loppu keitinvesi.
Lisää tahini, sitruunamehu, oliiviöljy,
1–2 dl keitinvettä perunoiden joukkoon.
Survo tai soseuta tasaiseksi muusiksi.
Käytä paimenenpiiraan päällä tai tarjoa lihapullien kanssa.


Sitten täytteen tekoon.

Ota liha huoneenlämpöön 15–30 minuutiksi ennen kastikkeen valmistusta.
Valmista sillä aikaa tahini-perunamuusi alla olevan ohjeen mukaan.
Tee kastike. Kuori ja kuutioi sipuli, valkosipulinkynnet ja porkkana.
Viipaloi sellerinvarret.


Kuumenna öljy pannussa, paista jauhelihaa
kuumassa pannussa 5 minuuttia.
Lisää sipuli, valkosipuli, porkkana ja sellerit pannuun.
Sekoita kuivat mausteet ja vehnäjauho joukkoon. Paista vielä 5 minuuttia.
Raasta appelsiinin keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi.
Lisää se tomaattipyreen ja liemen kanssa kastikkeeseen.
Anna kiehua kasaan noin 10 minuuttia.
Mausta kastike hunajalla ja Worcestershire-kastikkeella.
Hienonna minttu mukaan. 
Lisää suola ja pippuri.


Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Levitä lihakastike korkeareunaisen uunivuoan pohjalle
(vuoan vetoisuus 2–3 l).
Levitä reilu kerros tahini-perunamuusia kastikkeen päälle.


Ripottele pinnalle  seesaminsiemeniä. 
Kypsennä uunissa 20 minuuttia, kunnes pinta saa kullanruskean värin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...