keskiviikko 4. lokakuuta 2017

TAIVAALLISTA KARITSANPOTKAA JA PEKONIHAPANKAALIA

Enpäs ole aiemmin karitsan potkaa valmistanutkaan. Sen kummemmin reseptiä pohtimatta tai suunnittelematta heitin potkan kanssa uuniin ronskilla kädellä niitä aineksia, jotka mielestäni parhaiten hyväilevät karitsan makua: rosmariinia, timjamia, valkosipulia, sitruunaa ja punaviiniä. Karitsan hautuessa uunissa hajoavan mureaksi siitä irtosi pannulle sen verran nesteitä, että päätin keitellä paistoliemestä kastikkeen. Suussasulavan mehevä karitsa, sitruunaisen täyteläinen kastike ja pekonilla höystetty hapankaali räjäyttivät tajunnan. Parasta ruokaa, mitä olen aikoihin syönyt!



4kpl karitsan potkaa
oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria myllystä
kourallinen tuoreita timjamin oksia
7 pientä rosmariinin oksaa (muutaman sentin pituisia)
2 keltasipulia lohkoina
6 suurta valkosipulin kynttä halkaistuna
1tl kuivattua minttua
vettä, riistafondia
n. 1dl hyvää punaviiniä
n.10 maustepippuria
1 sitruuna

1pkt pekonia suikaloituna pieniksi soiroiksi
400g hapankaalia
1½dl (kaura)kermaa
2tl dijonsinappia


Siisti potkapaloista kalvot, mikäli niitä on kovin paksulti. Varo poistamasta rasvaa. Valitse paistamiseen uuninkestävä pannu, johon potkat sopivat juuri ja juuri. Ruskista potkat kuumalla pannulla oliiviöljyssä joka puolelta kauniin ruskeiksi. Poista pannulta ja hiero pintaan suolaa ja mustapippuria. Heitä pannulle lohkotut sipulit ja puolitetut valkosipulinkynnet. Anna sipulien saada hieman väriä. Lisää potkat takaisin pannulle ja kaada joukkoon vettä pannun puoliväliin saakka. Lorauta sekaan pari lorausta riistafondia sekä punaviini. Lisää joukkoon kuivattu minttu, tuoreet yrtit ja maustepippurit. Lohko sitruuna kuuteen osaan ja tunge lohkot pannulle potkien väleihin. Huom. sitruunassa saa olla kuori. Itse raastoin ensin pelkän kuoren ruokaan, mutta päätinkin (onneksi!) käyttää koko sitruunan.


Peitä kannella ja siirrä hautumaan uuniin 150 asteeseen neljäksi tunniksi. Viimeisen tunnin ajan voit kypsentää ruokaa ilman kantta, laskea vähän lämpöjä ja tarvittaessa peittää potkat foliolla, jolloin nesteitä ei enää kerry pannulle, eikä liha kuivu.

Suikaloi pekoni ihan pieneksi soiroksi ja paista se pannulla kullanrapeaksi. Lisää siivilässä puristeltu hapankaali ja paista sitä pekonista irronneessa rasvassa. Lisää (kaura)kerma. Mausta dijonilla ja hauduttele hetki.

Kun potka on käsiinhajoavan kypsää, siirrä lihat erilliseen kulhoon tai syvään lautaseen ja peitä foliolla. Siivilöi pannuun jäänyt liemi ja kiehuttele sitä pannulla kasaan sopivaksi kastikkeeksi. 


Nauti hyvän punaviinin kanssa. Potkan ja hapankaalin kanssa sopii myös paksu ja kermainen perunamuusi. Tämä jos mikä on sunnuntairuokaa parhaimmillaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...